Вести:

недеља, 24. август 2014.

Др Ристо Ивановски – Шиптарски језик је (вештачки) састављен од речи из четири језика

недеља, 24. август 2014. | КМ новине 1

Шиптарска школа у Арбанији није постојала до 1924, а отвориле су је само католичке земље Италија и Аустрија.  

...

За шиптарски језик, Доминиан је напоменуо следеће: од 5140 елемената из Етимолошког речника Албанаца Г. Мајера (prof. dr Gustav Majer 1850-1900, прим. прев.), „могло би да се изброји само четристо непомешаних индоевропских елемената, затим 1180 татарско-турских, 1420 румунских , 840 грчких а 540 словенских речи.“

Даље, шиптарски језик није био језик једног народа, већ језик са речима четири језика: грчког, румунског, татарско-турског (монголског) и словенског. То говори да је језик Шиптара само „мешан“, што се догодило у последњим вековима, а никако раније.

Пошто изван Арбаније (тзв. Албаније) живе 90% Геге, а Шиптари Тоске 10%, било би логично да су Албанци у Југославији говорили само језик Гега, који је неразумљив за Тоске.

Јосип Броз Тито, као католик и масон извршио је највећи злочин, када је у СФРЈ већини Гега наметнуо мањински шиптарски језик,  што данас има озбиљне последице.

Дакле, „отац“ Албанаца је био сам Тито који је на школском броду „Галеб“ одржавао састанке са масонима. Пошто је шиптарски језик нов, који никада није ни постојао,  Г. Мајер не жели да наведе ниједог албанског аутора.

Закључак – албански аутори су највећи лажови. Арбанија је била 100%  словенска и до данас у њој највише страдају неодрођени тзв. Словени. Нимало случајно – шиптарска школа у Арбанији није постојала до 1924, а отвориле су је само католичке земље Италија и Аустрија. Па Арбанија је била дело Ватикана у борби против православља, та борба се непрекидно наставља до данас, и трајаће заувек. Због тога ћемо ми тзв. Словени морати да се ујединимо и то само ради нас самих и нашег православља.

*Др Ристо Ивановски је завршио Пољопривредни факултет у Скопљу, смер сточарство. Докторирао на исхрани у Бечу 1976. Пише историју користећи се биолошким методама: истраживањем животиња, намирница, ДНК…

Превод: СРБски ФБРепортер


КМ Новине

1 коментар:

 1. Анониман17. мај 2022. 07:41

  НИКОГАШ НЕМАЛО АЛБАНЦИ ТУКУ САМО АРНАУТИ=ОДМЕТНИЦИ 100% МУСЛИМАНИ=ТУРЦИ 90% ГЕГИ (ЧЕРКЕЗИ И ТАТАРИ) И 10% ТОСКИ, КОЛОНИЗИРАНИ МЕЃУ ВРАЊЕ И ШАР ПЛАНИНЕ САМО ВО 19 ВЕК.
  Со цел да се разделат православните на Балканот Османовото Царство во 19 век колонизирале Азијати од Кавказјето, што било меѓу Врање и Шар Планина. Па само според Густав Вајганд (1924), по Кримската војна Османовото Царство биле колонизирани 500.000 Черкези и 100.000 Татари. Собирајќи ги колонизирањата на Азијатите, Шових наведува мноштво колонизирања, што било 1 а и преку 1 милион од Кавказјето.
  Велам Шкиптарија, затоашто Албанија била на Кавказот (Ерастотенес, Страбо...). Па Албаните се бореле од страна на персискиот крал Дариј против Александар Македонски. За доказ дека Албанци на Балканот никогаш немало била градот Битола, во која има само Арнаутмаала и Маџермаала, во Скопје Маџари..., а никако било какви Илири, Албанци и Шкиптари. Арнаутите 1913 год. биле без национално чуство (Вилкинсон), тие никако не сакале своја школа на шкиптарски и гегски јазик, меѓусебно неразбирливи, туку само турскиот јазик. Следи први школи во Шкиптарија отвориле 1924 година Австрија и Италија. Тоа се само два народи, обединати од Тито, кој на 90% Геги им го наметнал шкиптарскиот јазик од 10% Тоски, кодифициран 1972 год., кој од Титово Косово се ширел и во Црна Гора- во Црна Гора 1980 год. Гегите шкиптарскиот јазик никако и не го познавале.
  Ова може да се потврди и со доказот што во северна Шкиптарија се дивите Геги, а на југ питомите Тоски. Со тоа што северните Геги се само околу 1/3 Геги кои се вон Шкиптарија, не е можно од малиот број на Геги од северна Шкиптарија да потекнуваат 2/3 Геги вон Шкиптарија. Следи биолошка потврда: за на светот да дојде арнаут мора да постои мајка која помладокот ќе го носи 9 месеци и дои преку 6 месеци. Бидејќи бројот на Гегки мајки од Шкиптарија бил мал, мајките Гегки (Черкезки и Татарки) биле Азијатки.
  На 23.11.2014, во 24 ЧАСА, bg. ТВ програма, на ФБ. е објавено, дека според 6 годишното ДНК следење од Институтот на судска медицина во Скопје, Македонците со Бугарите и Србите се најблиски. Пак, Хрватите се блиски со Босанците и со Србите, а само косовските Албанци се разликуваат од останатите народи на регионот.
  Од нив се разликувале само косовските Албанци. Вакво истражување имаше и академикот проф. д-р Георги Ефремов од МАНУ, кој изјави дека Албанците се генетско далечни, блиски на кавказко- црноморските простори. Ова тој го изјави на МТВ уште на почетокот на осамостојувањето на Р.Македонија.
  Во прилог се наведува дека традициите на Гегите со белото кавказко капче (кече), кавказки носии и ора се како во Дагестан, а не со соседите. Токму и затоа постои косовски сој на праменка со азиска долга опашка, ген на монголски коњ (Кавали Сфорца...), потемен тен на лицето, дебело влакно на косата, почеста крвната група АБ како мешана во однос на соседите со понизок удел на крвната група Б итн.- на припомош огледало! (РИСТО ИВАНОВСКИ- БИТОЛА, Р.МАКЕДОНИЈА)

  ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.