Вести:

недеља, 24. август 2014.

Венецуела: За куповину хране узима се отисак прстију

недеља, 24. август 2014. | КМ новине 0

Купци хране у свим малопродајним објектима, морају да дају отиске прстију,као меру борбе против несташица и кријумчарења хране, наложио је Венецуелански председник Николас Мадуро преносе медији.

...

Обављујући ову меру Мадуро је упоредио са системом провере за вријеме избора, када се такође користе отисци прстију да се спрече гласачи да не гласају више пута. Најављено је инсталирање специјалних дигиталних читача отисака прстију.

Очекује се да ће овај систем обавезног давања отисака прстију у малопродајним радњама бити уведен већ од јануара. Рок за увођење специјалне опреме за читање отисака је 30. новембар.
Венецуеланска социјалистичка влада процењује да се скоро 40 одсто основних производа које субвенционише држава прокријумчаре у Колумбију где се продају по много вишим ценама, као и еквивалент од 100.000 барела нафте дневно, што доноси годишњи губитак од 3,65 милијарди долара.

Разлог за ово кријумчарење је огромним разликама у ценама између Колумбије и Венецуеле, где су због високих субвенција и контрисаних цена, оне ниске ван сваке конкуренције. Венецуела, земља са огромним резервама нафте, такође нуди бензин по најнижим ценама на свету, резервоар се може напунити по цени мањој од цене флаше воде. Тешко је томе одолети у Колумбији где литар бензина кошта 1,18 долара.

Основни производи као што су млеко, шећер или тоалет папир могу бити до педесет пута нижи у Венецуели него у Колумбији. Међутим, то се у свакодневници за Венецуеланце огледа у великим несташцама, од деозодоранса, до пластичних затварача за флаше, брашна или лекова.

Раније овог месеца венецуеланска влада је ноћу затворила границу са Колумбијом, гдје се сматра да иде највећи део прокријумчарених производа.

"Биометријски систем биће савршен", рекао је Мадуро, политички наследник покојног предедника Уга Чавеса и његовог програма "Социјализам 21. века".


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.