Вести:

четвртак, 7. август 2014.

ШОК У САД-у: Авганистанац маскиран у војника убио америчког генерала и ранио још 15 људи!

четвртак, 7. август 2014. | КМ новине 0

Војска САД одала је почаст генерал-мајору Харолду Грину, који је јуче убијен у нападу једног авганистанског војника на војном универзитету у Кабулу.
...

У нападу је рањено још 15 припадника војске, укључујући двојицу Британаца, неколико Американаца и генерале из Немачке и Авганистана.

- Можемо да потврдимо да је један Американац погинуо, а још 15 је повређено – рекао је амерички државни функционер који је желео да остане анониман и додао дас у неке жртве теже повређене.


Грин, који је описан као „прави херој“, је највише рангирани амерички војни официр који је погинуо на ратишту од Вијетнама.

Он је убијен док је био у посети војном тренажном објекту којим управља Британија. Авганистанске власти у Кабулу објавиле су да су повређена тројица авганистанских војника.

Авганистански председник Хамид Карзаи саопштио је да је ово био „кукавички напад“, пренео је Би-Би-Си. Званичници су саопштили да је авганистански војник који је пуцао касније убијен.

У Кабулу се налазио и један хрватски официр

Хрватско Министарство обране је у уторак саопштило да се на месту драматичног напада у Кабулу налазио и један хрватски припадник мисије ИСАФ.

Подофицир Оружаних снага РХ који је у мисији ИСАФ обавља послове саветника за обуку припадника АНА-е, а који се налазио на месту овог напада, није повређен, стоји у саопштењу.

АНА је, иначе, скраћеница за Авганистанску народну армију, а према последњим информацијама верује се да је напад, у којем је убијен један амерички генерал, извео терориста маскиран у униформу АНА-е. Он је био у згради и пуцао насумично на групу људи са једног прозора, а Грин није био специфична мета.




Напад се догодио у згради војне академије у којој се образују официри авганистанске војске уз помоћ саветника НАТО-а. Основана је уз британску помоћ по узору на познату британску војну академију Сандхурст.

Оваква врста напада постала је велики проблем у новијој фази сукоба у Авганистану јер отежава обучавање 350.000 припадника авганистанске армије уочи повлачења снага САД и Северноатлантске алијансе.

web-tribune.com




 Насловна фотографија: timesofisrael.com
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине