Вести:

уторак, 19. август 2014.

Данас је Преображење

уторак, 19. август 2014. | КМ новине 0


Гора Тавор
Српска православна црква данас слави Преображење Господње, који се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, а посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.
...

ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА
(ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 
3. ТАЈНА СПАСИТЕЉЕВОГ ПРЕОБРАЖЕЊА И ТАЈНА СПАСЕЊА
Преобразивши се на Тавору Господ је показао да је преображење људске природе неопходна потреба у богочовечанском подвигу спасења света од греха, зла и смрти. Јер је спасење немогућно без преображења људске природе Богом из грешне у свету, из рђаве у добру, из тамне у светлосну, из смртне у бесмртну. У самој ствари спасење се састоји у свестраном преображењу људске природе Богом.

Спаситељево преображење има општечовечански значај, јер се Он, по речима светог Прокла, сам преобразио да би нам показао будуће преображење природе. Као нови родоначелник Спаситељ на Тавору показује кроз какво преображење има да прође људска природа на своме путу освећења, обожења, спасења. Као нови Адам Богочовек својим преображењем обухвата на тајанствени начин сав род људски, и у својој човечанској природи извршује, у начелу, преображење целокупне људске природе.

Својим преображењем Богочовек је преобразио образ Божји у човеку, те је заблистао у своме првобитном божанском сјају и лепоти. Јер је смисао и циљ Богочовековог преображења: вратити човека на образ Божји као на суштину човекова бића; скинути талог греха са образа, са лика Божјег у души човековој; успоставити боголикост душе човекове у њеној безгрешној лепоти; потчинити сав живот човеков боголикој суштини и сили душе и тако осигурати човеку вечни живот.

Светли дан Христовог Преображења јесте дан просвећења и обожења људске природе. Спаситељево Преображење је извор непресушне преображајне силе која преображава сву твар и сва бића, због чега и кличемо на тај празник чудесном Спаситељу: "Очигледно се преображава твар твојим преображењем, Христе".

Св. Јустин Ћелијски, Проф. Велимир Хаџи-Арсић


У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа, друго воће.

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.