Вести:

понедељак, 25. август 2014.

Американци покушавају да одговоре како су Срби оборили ''невидљивог'' бомбардера Ф117?

понедељак, 25. август 2014. | КМ новине 0

невидљиви, ф117
Нама али и самим Американцима, чија нас је војска агресорски бомбардовала заједно са још 16 чланица зликовачког НАТО пакта још увек је загонетка обарање "невидљивог" ловца Ф117. Покушали су да себи дају одговор.
...

Амерички сајт "Хакадеј", који се труди да постави највише стандарде у "превођењу" информатичко-технолошких тема на опште разумљив и привлачан начин, ових дана се бавио могућим теоријама о успеху српске војске у обарању њиховог невидљивог Ф117 бомбардера. Ево до каквих резултата су дошли.
Требало је да то буде рутинска агресија за америчког пуковника Даррела П. Зелка, ветерана пилота Заливског рата 1991. Време над главним градом Србије, у ноћи 27. марта 1999., било је олујно. Само неколико агресорских НАТО авиона подигло се на небо да спроведе операцију бомбардовања започету од ове алијансе. Зелко је требао да лансира "свега" два ласерски навођена пројектила и да се врати у своју базу у Италији.

Нико није ни помислио да ће тачно у 20:15 часова по локалном времену, млади пуковник Војске Југославије урадити оно што се мислио да је немогуће. Његови људи су видели Зелковог ''невидљивог'' Ф117 бомбардера.

Буђановци: Делови бомбардера завршили и на пољском ВЦ-у.

Неколико секунди касније, отворена је ватра из совјетског система земља-ваздух С-125, произведеног 60-тих година. Ракете су "вриштале" ка њему три пута брже од брзине звука. Једна је погодила. Пуковник Зелко је био приморан да се катапултира, док је његова летелица, чудо најсавременије технологије "невидљивих" авиона падала на земљу у облаку пламена. То је био први и једини пут да је Ф117 оборен. Њега су спасили неколико сати касније.

Како су то (Срби) урадили? Како може једна релативно неразвијена војска, која користи застарелу совјетску технологију, да обори један од најнапреднијих ратних авиона на свету? Авион који је требало да буде невидљив за радара? Као што можете замислити, постоји неколико теорија. Ући ћемо дубоко у претпоставке "шта-ако" и истражити их детаљно.


Теорија 1 - Чиста срећа
Војска Србије је прислушкивала америчке и НАТО УХФ и ВХФ радио везе и комуникације, које су
зачудо биле некодиране на осматрање. Ово, у комбинацији са чињеницом да су пилоти "невидљивих" користећи исте улазне и излазак канале значи да су они могли да разраде општу слику области где је овај авион требало да буде и када је требало да буде тамо.


Теорија 2 - Висока модификација радара
Постоји теорија да је српска војска модификовала застарели совјетски радара да ради на дужим таласним дужинама. Дакле, када је отворио врата да избаци бомбе, на радару су могли да виде авион. Али коришћење повећане таласне дужине захтевало
би модификацију радарске антене. Такве модификације није лако одрадити, неопходна је напредна технологија за тестирање опреме и знање. Да ли је могуће да се то уради на терену без испитивања или опреме?   


Теорија 3 - Невидљиви човек на киши
Замислите да је Хари Потер обукао свој огртач невидљивости и кренуо својим путем из дворца, у тренутку када је почела да пада киша. Иако су други чаробњаци и вештице можда неће моћи директно да га виде, уочили би скретање киши по његовој форми. Желите да видите нешто невидљиво? Обезбедите медијум и потражите поремећај око њега. 
 
Спекулисало се да је пуковник Дани (Золтан) прислушкивао мрежу државне мобилне телефоније тражећи да нађе и лоцира одређени поремећај. Али како би они то извели? Да ли би невидљиви ловац, или било који други сличан авион, проузроковао видљиви поремећај у фреквенцији радио таласа? Ако би могао, како га открити?   


Теорија 4 - Ви сте на потезу
Како бисте ви открили невидљив авион?


Извор: Хакадеј.цом
 

Превод: КМ Новине
 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.