Вести:

недеља, 20. јул 2014.

Убијање симбола

недеља, 20. јул 2014. | КМ новине 0


Дана 17. јула 1918, бољшевици убијају Николаја II Романова и целу његову породицу, у кући у Јекатеринбургу (касније названом Свердловск).
...

Цар Николај ll Романов
Бивши цар је абдицирао претходне године, и није био директно умешан у грађански рат који је "поцепао" Русију - али су бољшевици одлучили да поново почиње са њима, па се чак ни симболи прошлости не могу толерисати. Након шту со стрељали а онда и бајонетима изболи породицу, полили су лешеве киселином, бацили их у јаму, затим покрили железничким праговима и слојевима земље. Гробница је откривена 1991., а Романови су добили пристојну сахрану тек 1998.
 

Генерал Драгољуб Михаиловић
 Године 1946, након фарсе шоу суђења, успостављена  комунистичка власт Југославије погубила је Драгољуба Дражу Михаиловића, генерала краљевске југословенске војске и вођу отпора ројалиста. Пошто га је издала и британска влада а комунисти утамничили и стрељали, монархија више била претња - осим као симбол онога што је било. А историјаје поново почела...
 
Док су Руси били у стању да пронађу гроб Романових, шта се десило са телом Михаиловића остаје мистерија. Умешани комунистичке званичници желели су да сачувају тајну Дражиног гроба. Неколико покушаја потраге за гробом остали су без успеха. Спекулише се да је и он можда једноставно бачен у Саву, као и многи Срби убијени од стране хрватских нациста током рата.

Шта је било невероватна случајност а шта свесни чин пакости - можда никада нећемо сазнати.

Михаиловић је убијен 17. јула.



Превеле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине