Вести:

четвртак, 31. јул 2014.

Србима забрањен пролаз кроз бившу Украјину јер су руски савезници

четвртак, 31. јул 2014. | КМ новине 0

Возачи из наше земље већ два дана „заробљени“ у месту Ратне на граници Украјине и Белорусије. Жене поседале испред возила, протестују због мобилизације мушкараца. Возачима полако нестаје хране и воде.
...

СУКОБИ на истоку Украјине имају такве „одјеке“ да последице трпе и они који са ратом немају никакве везе. Тако је већ два дана у месту Ратне, десетак километара од границе Украјине и Белорусије, заустављено осам српских камиона који у хладњачама превозе воће у Русију. Српски возачи тврде да им је пут препречило 300 Украјинки, јер верују да су „Срби руски савезници“, а њима је пролаз забрањен!

Колико ће „заробљеништво“ потрајати, возачи кажу да не знају, али се жале да им нестаје и хране и воде, као и горива за хладњаче па стрепе да ће роба пропасти. А вредност воћа у сваком камиону је око 20.000 евра!

- Већ два дана пут нам блокирају углавном жене, уз образложење да не можемо даље само зато јер смо Срби - испричао је јуче за „Новости“ Иван Рошковић из Смедерева, један од возача. - Рекле су нам да нас кажњавају јер смо стари руски савезници, а због Руса су, њихови мужеви, синови и очеви, већ 45 дана мобилисани. Неки су и погинули. Ми смо немоћни да било шта урадимо. Обавестили смо породице и фирме за које радимо, као и амбасаду Србије у Украјини.

 
Уместо подршке, како тврди наш саговорник, из амбасаде су критиковани зашто су уопште кренули том магистралом када знају да је ратно стање.

200 ЕВРА ЗА ПРОЛАЗ - Јуче ујутро посетила су нас двојица младића тражећи нам по 200 евра да би нам показали алтернативни пут. На том правцу, међутим, постоје само ливаде и пешчаре, а пута нема. Ми да ризикујемо, не смемо - тврди Иван Рошковић.

- Овим путем пролазили смо и раније, а возачи који су прелаз прошли претходних дана нису имали никаквих проблема. Ми смо први које је зауставио „кордон“ Украјинки, а иза нас сада чека још петнеаестак камиона из Македоније и толико из Турске - прича Рошковић. - Овде, истина, има и украјинске полиције. Иако малобројни у односу на жене, покушали су да нам помогну. Тражили су од Украјинки да нас пусте, али оне нису пристале.

Како смо јуче касно по подне сазнали од возача, полицији се у Ратном придружила и војска. Пут је, међутим, и даље блокиран.

- Лакнуло нам је када је стигла војска и надамо се да ће нам ускоро отворити пролаз - каже Рошковић, који је „заточен“ на граници са још седам возача међу којима су Милан Атлија, Веселин Васић, Радош Спасић, Радомир и Недељко Божић. - Рекли су нам и да ће представници локалних власти током ноћи отпутовати у Кијев, па се и ми надамо неком решењу.

Од осам наших „заробљених“ камиона, по Рошковићевим речима, четири су пошла за Русију, а четири су се враћала у Србију. Из различитих су фирми у Шајкашима, Смедереву, Лазаревцу и Лајковцу, а превозе нектарине, брескве и купине. У току дана, иза наших камионџија, са обе стране границе, нанизало се неколико десетина колега превозника из других земаља.


БЛОКАДА НЕМА ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ
Наш амбасадор у Украјини, Раде Булатовић, телефоном нам је јуче из Кијева рекао да Украјинке протестују због мобилизације њихових синова и мужева и не блокирају пут искључиво Србима.
- Звали су нас превозници са границе тражећи помоћ, али реално тај проблем могу да реше само локалне украјинске власти - каже Булатовић. - Није посао амбасаде да се бави тиме. У питању је протест жена које се противе регрутовању мушкараца за рат. Оне магистрални пут према Мађарској блокирају сваки други дан. То нема никаве везе са нашом земљом.

Припремиле: Вечерње новости

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.