Вести:

уторак, 1. јул 2014.

КиМ: Нова, непозната, врста комараца? (видео)

уторак, 1. јул 2014. | КМ новине 0


Од пре неколико дана на северу Косова и Метохије примећена је нова, овдашњем становништву непозната, врста комараца.

Морамо да констатујемо да се на снимку ипак не види најбоље како овај инсект заиста изгледа. Упадљиво је мањи од до сада уобичајених и када се ради о "одраслим" припадницима врсте. Ноге, крила и рилица су такође мање у односу на читаву конституцију тела.

Претражујући изворе на интернету не би ли сазнали одакле је пореклом или барем где је заступљена ова врста најсличнији примерак овоме је комарац под именом Азијски тигар. За ту
врсту карактеристичне су беле флеке по ногама и понекад на телу. Ипак, нисмо наишли врсту која би потпуно одоварала примерку који смо ми нашли. У нашем случају тело је у потпуности црно и прекривено ситним длачицама укључујући и крила па изгледа као да је од плиша. Понашање је такође врло чудно - комарац је неустрашив. Кратко лети и доста хода (овај о коме говоримо додуше више неће ни летети ни шетати) а помера се тек када га нечим додирнете а убрзо опет слети.

О новим врстама комараца, пре две године, писао је индијски "Топ њуз" и то баш о физички сличним примерцима на који смо ми наишли већ у неколико наврата. Оптужују га да је највероватније одговоран за експанзију заразе тропском грозницом. Такође се напомиње да су отпорни на све познате врсте запрашивања и сузбијања!

Занимљиво је да је у само једном дану забележено 39 нових случајева грознице а у току сезоне укупно их је било 1288. Од тог броја свега 11 је забележено изван градских средина...

Некако се повезала чињеница да је са невременом у Србији дошла и нова, америчка врста скакаваца, такође црних. Што би народ рекао "све црње од црњег". А зна се поуздано и за раније случајеве налажења кутија са ларвама инсеката у реону Зубиног Потока чега је било у неколико наврата. Такође, овог лета се на централном Косову појавила нова врста буба која се "скривала" у семенској пшеници коју су донирали "странци" како тврде Срби из тог подручја. Агресивност тих буба је фасцинантна јер су у стању да униште усеве за свега три до четири дана уколико се одмах не третирају пестицидима и другим отровним супстанцама.



Понављамо: ми нисмо стручни да се овим бавимо већ само лаички упоређујемо податке са инернета са оним што смо ми нашли.

А ако је и у нашем случају тачно оно што индијски лист пише онда је добро знати да не треба бацати новац на средства којим трујемо околину да би уништили нешто што се свакако не може уништити.

Нашег комарца нисмо запрашивали а на ударце реагује и то сасвим прописно како се из приложеног може видети. Такође, нашем примерку недостају беле флеке и чини се мањим од описаног Азијског тигра а пандан њему нисмо нашли. Колико знамо код нас нема регистрованих случајева тропских болести и сличних вируса. Не треба занемарити ни упозорења страних али и конкретно домаћих научника од пре чак и десетак година да, уколико се настави оваква промена климе, и ми ћемо имати одомаћене тропске врсте биљака, инсеката али и болести што такве појаве неминовно прати.

Видимо и сами да се клима битно променила, са њом и временске прилике, мењају се и бубе а мења се и човек. Пре него што почнемо да се пакујемо за апокалиптичне прилике "пред нама" лакше и корисније је "спаковати у фиоку" своје лоше мисли и порадити на томе да промене које се и у нама дешавају буду на боље. Тако ће се и сама околина променити а можемо се не мало и пријатно изненадити како ће све то на крају изгледати.
 
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине